Hvad er kuglelejer?

Et kugleleje (ball bearing) er et leje, hvor et antal kugler ruller mellem en ydre og en indre ring. Formålet med et kugleleje er at reducere rotationsfriktionen, samt at understøtte både radiale og aksiale belastning. Dette opnås bedst ved anvendelse af mindst to indvendige riller til at bære og understøtte stålkuglerne i lejet. Kuglerne understøtter og overfører belastningen fra den inderste ring til den yderste ring. Der er forskel på om kuglerne smøres med kugleleje fedt eller med olie. Der er således bedre bæredygtighed og længere holdbarhed på kuglelejer smurt med lejefedt end med olie, hvor olie dog har den bedste glideevne og herved formår at lave en mere glidende kraftoverførsel. I de fleste anvendelser, er den ene ring fastmonteret og dette kan således både være den inderste, men også den yderste kan være fastmonteret og herved er det den anden ring der roterer om den stationære akse. Fordi kuglerne, der ofte er stål kugler, ruller, har de en meget lavere friktionsbelastning, end hvis blot to overflader måtte bevæge sig mod hinanden.

Kuglelejers anvendelsesmuligheder og funktion

Kuglelejet har således mange anvendelsesmuligheder, i alt fra cykler og rutsjebaner til stole og industrielle maskiner. I dag ser kuglelejet således forskelligt ud og kan leveres i mange former og har som sagt mange anvendelsesmuligheder. Nogle typer egner sig bedst til nogle formål. For eksempel vil man have brug for kunststofhuse i situationer hvor rustfrie huse eller plasthuse ikke gør sig gældende. I andre tilfælde til netop rustfrit huse med rustfrielejer være fordelagtige at bruge. Kinesiske – også kendt som østlejer – og tyske kuglelejer har hver forskellig kvalitet, funktion og pris. Hvor de tyske og japanske lejer bestræber sig på kvalitet, fordrer de kinesiske lejer ofte en bedre og billigere pris.

Vi importerer og forhandler mange typer af kuglelejer af forskellige kvaliteter og til forskellige anvendelsesområder. Vi forhandler både kuglelejer, kæder og stålkugler til åbne kuglelejer fra bl.a. Japan og fra Tyskland. Dagligt modtager vi store partier kuglelejer fra overalt i verden, lagerført og som herefter ligger klar til levering.

INA FAG logo
Koyo logo
ntn-snr logo
Rexnord logo